TAYANGAN GAMBAR BERTEMA ALAM SEKITAR

Siri eksklusif tayangan gambar filem tempatan / antarabangsa bertemakan alam sekitar yang telah dipilih oleh penyusun filem kami dengan kerjasama daripada pesta filem yang lain di seluruh dunia. Kami ingin mengembangkan ide tayangan gambar yang bertemakan alam sekitar dari tradisional kepada eksperimental.

Film Information

Tajuk: THE GIVING TREE
Tahun: 1973
Negara: USA
Masa: 9:43 min
Bahasa: English
Pengarah / Animator: Charlie O. Hayward

Tarikh penayangan & Masa

Masa: 8pm, Jumaat 27 Sept 2013
Tempat: Kompleks JKKN Sabah, Auditorium

Ringkasan

Kisah sebatang pokok dan seorang budak lelaki yang membesar bersama.
Penampilan khas Datu Ruslan Sulai!

Biografi

Jualan buku lebih daripada 5 juta yang ditulis dalam 10 bahasa, buku klasik kanak-kanak bergambar, buku The Giving Tree (1964) telah menjadi sebuah buku yang diminati ramai dan dibacakan kepada hampir semua kanak-kanak di dunia. Sembilan tahun kemudian, sebuah animasi telah dicipta oleh animator Charlie O. Hayward yang mengandungi suara asal pencerita Shel Silverstein.

"Semasa saya masih lagi kanak-kanak - berumur sekitar 12, 14, - saya mungkin suka menjadi pemain baseball yang baik atau berkawan dengan budak perempuan. Namun, saya tidak mahir permainan bola, saya juga tidak pandai menari.... Jadi, saya mulai melukis dan menulis. Saya sangat bernasib baik kerana saya tidak payah meniru ataupun untuk menarik hati orang lain. Saya memajukan diri sendiri.Saya telah mulai merekacipta sebelum saya mengetahui tentang Thurber, Benchley, Price dan Steinberg.Saya tidak pernah melihat hasil kerja mereka sehingga saya mencapai umur sekitar 30 tahun." – S. Silverstein (Publisher's Weekly (24 Feb 1975) wawancara dengan Jean F. Mercier)

Filem Tayangan Perdana

* Tayangan gambar perdana Asia


The Giving Tree motion picture.© Evil Eye, LLC. Used with permission. ALL RIGHTS RESERVED